Το Πόρτο Χέλι

Λίγα Λόγια για το Πόρτο Χέλι

Το Πόρτο Χέλι ( Porto heli ) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με 1900 μόνιμους κατοίκους ανήκει στον νομό Αργολίδος και βρίσκετε στο νότιο άκρο της Επαρχίας Ερμιονίδος .

Χτισμένο στην δυτική πλευρά του κόλπου του Πόρτο Χελίου ,χωρίς ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά η παραδοσιακά στοιχεία .
Χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο λιμάνι ,μεγαλεπήβολο έργο της δεκαετίας του 1970 που δεν ολοκληρώθηκε από τον αρχικό του σχεδιασμό ,φαρδύς κεντρικός δρόμος με πεζοδρόμιο και δεντροστοιχία που προσφέρεται για βόλτα.

Ο παραλιακός δρόμος γεμάτος μαγαζιά μέχρι την απέναντι πλευρά του κόλπου που είναι γεμάτο από αγκυροβολημένα σκάφη .
Κοινότητα μέχρι την Συνένωση Καποδίστρια 1 και πλέον είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κρανιδίου ,η έκτασή του έφτανε μέχρι την περιοχή της Βερβερόντας δυτικά ,και μέχρι την Περιοχή του ξενοδοχείου Γαλαξία από ανατολικά ,περικλείοντας την περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού-Κοστας Χηνίτσας -βερβερόντας .που θεωρούνται από τα ομορφότερα μέρη της Πελοποννήσου στον Αργοσαρωνικό .

Η κύρια ενασχόληση των κάτοικων είναι σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό (παροχή υπηρεσιών ,καταστήματα,εστιατόρια ,σκάφη ,εμπορικές επιχειρήσεις ,εποχικοί εργαζόμενοι ,εργασία σε βίλες κ.α ).

Παρεμφερή της τουριστικής ανάπτυξης είναι οι οικοδομικές εργασίες αφού η ζήτηση για αγορά γης και κατασκευή κατοικιών παραμένει αμείωτη εδώ και δεκαετίες (πωλήσεις -κατασκευές -εργαζόμενοι ).

Ένα μικρο κομμάτι πλέον ασχολείται με την Αλιεία ,σαν κύρια ή δεύτερη εργασία .
μπαλτιζα 222Το Πόρτο Χέλι προσφέρεται για πολύπλευρες διακοπές ,έχοντας πολλές επιλογές ,θαλάσσιος τουρισμός με μεγάλο και ποικίλο εύρος ακτών , πολλές επιλογές για μπάνιο ,κοντινοί ενδιαφέρων προορισμοί (Σπέτσες -Ύδρα -Επίδαυρος ) ,πολλές επιλογές στην διαμονή ,κοντινή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα .
Υπάρχουν υπηρεσίες για οργανωμένες καταδύσεις ,θαλάσσια σπορ,ενοικίαση αυτοκίνητου,ημερήσιες εκδρομές προς τα γύρω νησιά,καλοκαιρινό σινεμά,λούνα παρκ, παιδότοπος .

Πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται μέσα στο πλαίσιο του «πολιτιστικού Αυγούστου» που διοργανώνει ο Δήμος Κρανιδίου ,ενώ η «Ναυτική εβδομάδα‘ ένας θεσμός του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας , με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα γίνεται κάθε 2 χρόνια .Ακόμα διοργανώνεται κάθε χρόνο το «φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού» μια ιδιωτική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο «Κτήμα Μάνεση» μέσα στο πόρτο χέλι με πολύ αξιόλογες μουσικές και άλλες εκδηλώσεις (κλασική μουσική ,βραδιές πιάνου ,ποίηση,χοροί ).

Πηγή άρθρου: https://portoheli.wordpress.com/

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=tYqCkfodB7o

Πηγή φωτογραφιών: https://portoheli.wordpress.com/  ,                      http://www.discovergreece.com/el/mainland/peloponnese/porto-heli